Fotoblog van Anneke Splinter en Luc van de Lagemaat
Wisselend beeld... Refresh for more!

Ferrotype

Nieuwe aanwinst.

ferrotype

Maandagochtend op de Noordermarkt in Amsterdam gekocht voor slechts twee euro. Het kan dus nog.

Het formaat is ongeveer 10 x 6 cm, de grootte van een normale “carte visite”, de bekende fotootjes die je nog wel eens tegenkomt in oude albums. Het is een foto op metaal, een zg. “ferrotypie”. Het aardige is dat deze foto’s unica zijn, dwz dat er geen negatief gemaakt werd, maar dat de gefotografeerden direct in het beeld bleven staan. Voor mij hebben ze daarom de vreemde kwaliteit van de instant-foto, de polaroid. Ze werden lange tijd gemaakt, vanaf ongeveer 1860 tot in de twintigste eeuw, vooral in Amerika.

Ik denk dat deze ook van Amerikaanse oorsprong is, hoewel de handelaar op de markt vertelde dat de foto uit een Nederlandse inboedel afkomstig was. Ik schat hem op 1870. Volgens mij zijn het twee studenten van behoorlijke komaf en zich zeer bewust van de ernst van het bestaan. Interpretaties graag in een reactie.

(Voor een snel artikel over de ferrotypie zie dit artikel in de wikipedia).

0 reacties

Er zijn nog geen reacties...

Bijt het spits af en vul hieronder in.

Plaats een reactie